torsdag 8 december 2011

Saffransbullar med vaniljsmör


Vad är en varm kopp glögg utan en saffransbulle till att mumsa på? Jo, som att äta en torr gammal macka utan smör. Det går helt enkelt inte! Jag har gjord de godaste lussebullarna och lyxat till dom med en vaniljsmörkräm. Jag lovar att dessa är allt annat än torra och tråkiga. Den saftiga smörkrämen tillsammans med den goda saffranen är oslagbart! 
Varför inte baka dessa till 3:e advent eller till lucia?


Degen
150 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert, 1 g saffran
50 g jäst för söta degar
½ burk kesella lätt
1½ dl socker
1 ägg
½ tsk salt
16-17 dl vetemjöl

Fyllning
125 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 tsk äkta vaniljsocker

Pensling
Ägg och pärlsocker 

Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull, häll av lite i en skål vid sidan av, häll sedan i mjölken i kastrullen och värm till 37 grader. Blanda saffranen i smöret du sparat åt sidan eftersom saffranet löser sig bra i smält smör. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Blanda sedan i kesella, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Glöm inte att blanda i det viktigaste, saffranet! Degen ska arbetas väl, till den släpper kanterna runt skålen. Jäs under bakduk i 50 min.

Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker. Dela degen i två delar och dela sedan dem i 20 st vardera Rulla bollar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Gör en lite grop i mitten och tryck in lite smörkräm, knip sedan ihop kanterna så gott det går. Låt jäsa i 30 min, pensla med uppvispat ägg och strö på mycket pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 min.




Snart är det julafton!
/Victoria

5 kommentarer:

  1. Ser riktigt mumsigt ut. Hoppas få smaka.

    SvaraRadera
  2. Dom är riktigt smaskiga också :)

    SvaraRadera
  3. Ett par olika varianter av saffransbullar har man ju stött på men dessa var nyheter. Brukar göra såna här "vanliga" utan saffran - kallar dem då för Vulkanbullar!
    Ha en trevlig helg önskar Frostrosor http://frostrosor.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Ja det finns många varianter. Kommer faktiskt en variant till på bloggen snart, så håll utkik. Mvh Johanna

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...