fredag 18 maj 2012

Mandeltårta - Victoriatårta

Nu blomstrar det i våra trädgårdar. Knoppar, grönt, dofter och värme sprider sig. 
Nu är rabarbern vuxit till sig och de är riktiga primörer.
Hittade denna tårtan i en gammal Allers hos mormor och föll pladask.
En fin symfoni av smörkolakräm, rabarber och mandel.

Mandelbottnar
100 gr sötmandel
4 äggvitor
1,5 dl socker

Smörkolakräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
150 gr smör
1 tsk vaniljsocker

Rabarber i lag
1 dl vatten
1 dl socker
0,5 vaniljstång
1 rabarberstjälk, ca 2 dl i bitar

Garnering
1,5 dl vispgrädde
0,5 liter färska jordgubbar


1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader i varmluftsugn). Markera två rundlar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
2. Mal mandeln.
3. Vispa äggvitor till ett fast vitt skum (maräng). Tillsätt sockret, lite i taget, under vispningen. Detta tills smeten är blank och styv. Vänd ner den malda mandeln.
4. Bre eller spritsa ut smeten jämt innanför markeringen på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt kallna.
5. Mät upp äggulor, socker, och vispgrädde till krämen i en kastrull. Värm upp under omrörning till krämen har tjocknat, låt sjuda under fortsatt vispning i ca 1 minut. Dra från värmen.
6. Klicka ner smöret lite i taget och rör krämen slät mellan varje tillsats. Smaksätt med vaniljsocker. Ställ kylskåpskallt för att stelna till.
7. Mät upp vatten och socker i en kastrull, låt koka upp kraftigt så att sockret smälter. Tillsätt rabarbern, urskrapet från vaniljstången och själva stången. Låt koka upp hastigt, dra därefter bort kastrullen från värmen. Låt kallna.
8. Lossa de kalla tårtbottnarna från bakplåtspappret. Bre på smörkolakrämen på botten, lägg därefter den andra botten ovanpå, bre på resten av krämen på denna.
9. Häll av rabarbern, låt rinna av ordentligt. 
10. Dekorera tårtan med grädde, rabarber och jordgubbar.


TIPS!
Bottnarna kan göras flera dagar i förväg, förvara dem bara lufttätt.
Smörkolakrämen kan göras dagen innan och förvaras i kylskåp.
Även rabarbern kan lagas flera dagar före servering, det mår den bara bra av. 
Drar då åt sig mer smak.

/Johanna

2 kommentarer:

  1. Löjligt god och uppskattad tack för gott recept

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...